nice article on how to write a book review professional book writing company available at BookSuccess

Su arama Jeofizik mühendisliği ana konularından biridir. Yer altında bulunan sular özel jeofizik cihazlar ile kolayca tespit edilebilir. Bir alanda jeofizik ile akifer tespiti yapmadan direkt olarak sondaj yapmak size ciddi maliyetlere neden olabilir. Jeofizik ile akifer araması yapıldığında arazinizde ki suyu değil en çok su olan yeri bulursunuz.

Su Aramada Jeofizik Etüdün Avantajları

Jeofizik etütleri neticesinde suyun kaç metreden çıkacağı, en çok suyun nerede olduğu en çok suyun kaç metre aşağıda olduğu bilgisi alınır. Örneğin arazine jeofizik ile Rezistivite etüdü yapmadan sondaj yaptınız ve 40 metre derinlikte saatte 2 ton su alabileceğiniz bir kuyu açtınız. Şimdilik her şey olması gerektiği gibi duruyor görülebilir ancak jeofizik ile rezistivite yaptırmış olsaydınız 50. metredeki saatte 4 ton su veren ve belkide dalgıç pompa kullanmadan kendi basıncıyla yüzeye çıkan bir kuyuya sahip olma şansınızı kaçırdınız. Jeofizik ile su aramada “burada su olmuyor” denilen faylanma vb. gibi aktiviteler sonucu suyun çok dar alanlara girdiği yerlerde su bulabilirsiniz.

Jeofizil ELektrik yöntemler çalışmaları
Jeofizik ile su arama etüdü

Su aramada jeofizik ile su aramanın bir diğer avantajı da gereksiz derin sondajlardan ve bu sondajların neden olduğu yüksek maliyetlerden sizi kurtarmasıdır. Eğer sondaj yaptığınız alanda birimler belli bir metrajdan sonra kil vb gibi formasyonlara dönüşüyorsa siz ne kadar derin sondaj yapsanız bile kuyunuz kuru çıkacaktır.

Jeofizik ile su arama yaptırdığınızda bu kil tabakasının nerede başladığı ve bu seviyeden sonra çok derinlere kadar kil devam ediyorsa size sondajınızın şu metrelerden sonra devam edilmemesi bilgisi verilir bu da sizi gereksiz masraftan kurtarmış olur. Ayrıca insanlar dişinden tırnağından arttırarak aldıkları arsalarda ileri zamanlarda ister bahçe sulama, ister yapacakları yazlık için kullanma suyu için olsun su sondajı yapmak isterler eğer yatırım için alacağınız arsalarınızda almadan önce jeofizik su arama etüdü yaptırırsanız bu size hem zaman hem de para kazandıracaktır.

Su arama çalışması nasıl yapılır?

Su arama çalışması teknik olarak akifer arama çalışmasıdır. Akifer tanım olarak “Ekonomik olarak önemli miktarda suyu depolayabilen (yüksek permeabiliteli) ve yeterince hızlı taşıyabilen (iletken) geçirimli jeolojik birimlerdir. Akiferler, yer altı sularını tutması ve çekilebilmesi için, yüksek porozite (gözeneklilik) ve permeabiliteye (geçirgenlik) sahip olmalıdır. Pekişmemiş kumlar ve çakıllarkum taşlarıkonglomeralarkireç taşlarıdolomitlerbazalt akıntıları, çatlaklı plütonik ve metamorfik kayaçlar akifer olarak nitelendirilen kayaçlardır.” (bkz : Wikipedia akifer tanımı )

Jeofizik mühendisleri yaptıkları aletsel jeofizik çalışması ile aslında bu akiferleri ararlar. Yeraltının doktorları olarak da bilinen jeofizik mühendisleri yeri örselemeden ( kazma, delme vb. işlem yapmadan) özel ekipmanlar ile yer altını görüntüleyebilirler. Jeofizik aynı zamanda ileri fizik ve kimya mühedisliği bilgisi kullanarak yeraltı görüntülemesi yapar. Jeofizik, jeoloji, fizik ve kimya disiplinleri bir araya gelerek geliştirilmiş cihazlar ile yer altı görüntüleme yapılır. Akifer tespitinde aranan madde basit örneğiyle su olduğu için suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri kullanılarak yeri tespit edilmeye çalışır. Bu arama çalışmasında bir çok yöntem kullanılabilinir. Ancak en bilinen yöntem olan elektrik yöntemler ile arama şuan en sık kullanılan yöntemdir.

Elektrik yöntemler ile arama çalışmasında yere belli noktalardan akım gönderilir. Bu arama yöntemi Jeofizik camiasında rezistivite yöntemi adı ile bilinir. Yere verilen ve matematik formüller ile oluşturulmuş belli bir geometride düzenlenen bu akım verme yer altındaki tabakalardan seviye seviye akım geçirmeyi sağlar. Yer altı yapılarının belirli bir rezistivite değeri vardır aslında bu rezistivite denilen şey tabakaların dirençleridir. Her tabaka bir direnç gibi davranır direnç elektrik akıma karşı maddenin uyguladığı karşı güçtür.

Bu anlatımdan yola çıkarak su diğer yer altı yapılarına göre elektrik akımına daha az direnç gösterir. Bizlerin banyoda elektrik çarpılmamızın nedeni de budur. Su iletken bir maddedir. Yere elektrik akımı gönderen jeofizik mühendisleri bu elektrik akımını izlerler tabakalar arası dirençle karşılaşan akım bize tabakaların rezistivite değerlerini verir ancak bu akım su ile karşılaşırsa su iletken olduğu için çok küçük rezistivite değerleri verecektir.

Bu ölçümü yapan jeofizik mühendisleri bu düşüşü görecek ve düşüşün oldu koordinatı , derinliği ve varsa genişliği tespit edeceklerdir. Büyük bir alanda en düşük rezistivite değerinin ölçüldüğü alanda su sondajı yapmak bu yüzden maliyet ve fayda anlamında en üst seviye çıkacaktır. Çünkü jeofizik mühendislerinin belirlediği nokta o alandaki su olan ve en çok su olan yer olacaktır.

BEKA Mühendislik jeofizik ile su arama etütlerinde son teknoloji cihazları kullanmaktadır. Su aramada tek bir yöntem kullanmak yerine birden fazla arama yöntemiyle en doğru ve en çok su olan noktayı belirlemektedir.

Su-arama
Su aramada manyetik ölçümler

DSİ SONDAJ RUHSAT AŞAMALARI NELERDİR?

Sondaj Açtıracak Kişiler İlk İş Olarak Anlaştığı Firma İle Gerekli Sözleşmenin İmzalanmasına Müteakip Yeraltı Suyu Arama Ruhsatı Başvurusunu Yapması Gerekmektedir.  Firmamız Bünyesinde Bulunan Jeoloji Mühendisleri, Jeofizik Mühendisleri Ve Sondaj Teknikerleri Kontrolünde Sizden Sondaj Açılacak Yer İçin Bazı Evraklar Talep Edilir. Bu Evraklar Mühendisler Tarafından DSİ Bölge Müdürlüğüne Teslim Edilerek Sizin Adınıza Başvuru Yapılır. İlk Başvuru Yeraltı Suyu Arama Ruhsatı Başvurusu Dur. (Sit Alanları, Su Koruma Havzaları Ve Yasaklı Bölgeler Hariç ) Bu Başvuru Sondaj Açılması Düşünülen Arazi İçin Geçerli Olup Sürelidir. Bu Süre Ruhsat Tarihinden İtibaren 1 yıldır. Yeraltı Suyu Arama Ruhsatı Genellikle 1-2 Hafta İçerisinde Çıkmaktadır.

Çıkan Bu Arama Ruhsatı İle Başvuru Yapılan Arazi İçerisinde 1 Yıl Boyunca Yeraltı Suyu Arama Faaliyetleri Yapılabilir. Yapılan Sondaj Açma Faaliyetleri Esnasında Yeraltı Suyu Bulunan Sondaj Kuyusunun Koordinatı Alınarak 2. Aşama Olarak Yeraltı Suyu Kullanma Ruhsatı Başvurusu Yapılır. Bu Başvuru Esnasında İlaveten İstenilen Evraklar İle Birlikte Sondaj Kuyusuna Montaj Edilmesi Düşünülen Dalgıç Pompa Seviyesi, Statik Seviye Ve Dinamik Seviye Bilgileri DSİ Bölge Müdürlüğü İle Paylaşılarak Günlük Su İhtiyaç Miktarı Talep Edilir. DSİ Bölge Müdürlüğü Sondaj Kuyusu İçin Günlük Çekilecek Su Miktarını Belirler. Bu Esnada DSİ Bölge Müdürlüğü Onaylı Su Sayacı Talep Eder. Firmamız Sayaç Resmi, Sayaç Numarası İle Son Evrak Kaydını Yaptıktan Sonra Yeraltı Suyu Kullanma Ruhsatı‘nın çıkmasını Bekler. Yeraltı Suyu Kullanma Ruhsatı Genellikle 1-2 Hafta İçerisinde çıkmaktadır.

Yeraltı Suyu Kullanma Ruhsatı Çıktıktan Sonra DSİ Bölge Müdürlüğünün Belirlediği Yıllık Su Çekme Miktarı Göz Önünde Bulundurularak Sondaj Kuyusundan Su Çekmenizde Bir Sakıncası Kalmayacaktır. Kuyudan Çekilecek Suyun Kullanım Alanına Ve Miktarına Göre DSİ Bölge Müdürlüğü Ücretlendirme Yapabilmektedir.

DSİ SONDAJ RUHSATI NASIL ALINIR?

Sondaj Açtırmak İsteyen Gerçek Yâda Tüzel Kişiler Firmamıza DSİ Ruhsat İşlemlerini Yaptırabilirler. Münferit Müracaat İle Alınamayan Bu Ruhsatlar; Jeoloji Mühendisi Veya Jeofizik Mühendisi İle Yetkili Sondaj Teknikeri Kontrolü Ve Sorumluluğunda Alınabilmektedir. Sizde Ruhsat Başvurusu, Su Kullanım Ücretlendirmesi, Harçlar Vb. İle İlgili Olarak Firmamızı Arayarak Bilgi Alabilirsiniz.

BEKA Mühendislik Çalışma Bölgeleri

Edirne’de

Tekirdağ’da Su Arama
TEKİRDAĞ ilinde ve ÇERKEZKÖY, ÇORLU, HAYRABOLU, MALKARA, M.EREĞLİSİ, MURATLI, SARAY, ŞARKÖY ilçelerinde hizmet vermekteyiz.

Kırklareli’nde Su Arama
KIRKLARELİ ilinde Babaeski, Demirköy, Kofçaz, Lüleburgaz, Merkez ilçe, Pehlivanköy, Pınarhisar, Vize ilçelerinde hizmet vermekteyiz.

Çanakkale’de Su Arama
ÇANAKKALE ilinde ve AYVACIK, BAYRAMİÇ, BİGA, BOZCAADA, ÇAN, ECEABAT, EZİNE, GELİBOLU, GÖKÇEADA, LAPSEKİ, YENİCE  ilçelerinde hizmet vermekteyiz.

Sohbet Başlat
1
Yardımcı Olalım mı?
Merhaba!!
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?